Vorig jaar stond Slovenië voor de eerste maal in ons aanbod en het was zo leuk dat we deze reis in 2024 opnieuw programmeren 🙂.

Het zijn hoofdzakelijk de Julische Alpen in het noordwesten die het decor vormen van deze comfortabele motorreis.
Maar ook het groene en heuvelachtige oosten met de schilderachtige vallei van de Sava en het Karstplateau Kocevski Rog staan op ons programma.
Geregeld overschrijden we de grens van Oostenrijk, Italië en Kroatië en genieten van enkele leuke grenspassen.

Slovenië kent als natie reeds zijn oorsprong in de 7de eeuw maar was wel bijna altijd onderworpen aan een machtigere staat zoals Oostenrijk, de Venetiaanse Republiek of recenter : Joegoslavië. In 1991 hebben ze zich van Belgrado kunnen afscheuren en zijn sindsdien een trotse onafhankelijke staat met een rechtmatige plaats in de EU.

Het wegennet is goed ontwikkeld en goed onderhouden. Het Sloveense binnenland is bovendien zeer dun bevolkt, dus de wegen zijn zeer rustig. Vele kilometers motorrijplezier wachten jullie hier op.

Voor de heen- en terugreis maken we gebruik van de rechtstreekse vluchten van Brussel naar Ljubljana.
Op de laatste dag van deze reis kun je nog een bezoek brengen aan deze gezellige hoofdstad op mensenmaat ofwel een laatste motorrit in de omgeving.

We logeren 6 nachten in het Elegans Hotel (**** Superior) in de buurt van Kranj.  Dit uitstekend hotel bevindt zich in het park Brdo waar ook het paleis van de republiek Slovenië is gevestigd.   Vanuit deze centraal gelegen plek kunnen we Slovenië in alle richtingen verkennen.

Dankzij hetgeen begrepen is in Détour de Luxe reis je ‘licht’ zonder volledige motorbepakking.
Het blijft mogelijk om zelf te rijden naar de bestemming (dus zonder motortransport, vluchten, transfers…) en dan voorzien we een aangepast tarief.
Zoals altijd bij Détour voorzien we dagroutes van meerdere lengtes, gemiddeld tussen 200 à 350 Km per route.
De maximale lengte hangt uiteraard af van het wegtype: vlottere rechte wegen of kleine wegen met zeer veel bochten maken wel degelijk een verschil.

Enkele dagen voordien: laden motoren te Boortmeerbeek.

Woensdag 28 augustus:

Heenvlucht Brussels Airlines om 14:15u van Brussel-Zaventem naar Ljubljana en geplande aankomst om 15:55 u.  (andere luchthaven van vertrek op aanvraag)

De luchthaventransfer (ca. 15 ‘)  brengt jullie naar het Elegans Hotel**** in de buurt van Kranj.  Kranj wordt beschouwd als de hoofdstad van de Sloveense Alpen en is al 6000 jaar bewoond.

De motoren en bagage wachten jullie op aan het hotel en we checken-in voor een verblijf van 6 nachten.

Vervolgens is er nog tijd voor een kort verkenningsritje naar het meer van Bled (78 Km) of tot aan de voet van het Triglav-gebergte (95 Km).

Tijdens het avondmaal leren we mekaar beter kennen en bespreken we de planning voor de ritten van de komende dagen.

Elegans hotel (4 sterren Superior) ligt op hetzelfde domein als ‘Grad Brdo’, een perfect onderhouden 500 jaar oud renaissance kasteel met het bijhorende goed verzorgde park, congres-en eventcentrum evenals een manège van Lipizaner-paarden .  ‘Grad Brdo’ wordt nog altijd gebruikt voor de officiële protocollaire aangelegenheden van de Sloveense Republiek.

Je kan de eerste dag evengoed kiezen om lekker te chillen in het hotel of genieten van een weldoende wandeling door het park en kasteeldomein (gratis toegang voor de hotelgasten).

Donderdag 29 augustus: De passen over de Kamnische Alpen (237 Km / 292 Km)

Ten oosten van de Julische Alpen vind je de Kamnische Alpen. Beide bergketens worden gescheiden door de vallei van de rivier Sava.

Deze rit overschrijden jullie de grens met Oostenrijk en duiken daarna terug Slovenië binnen in het hart van de Kamnische Alpen.   Bij de langste route wordt een extra lus voorzien.

Vrijdag 30 augustus: Triglav Nationaal Park en de Meren (283 Km / 320 Km)

Het Nationaal Park Triglav (Sloveens: Triglavski Narodni Park) is een nationaal park in de Julische Alpen. Het is vernoemd naar de berg Triglav die ook het nationale symbool is. De berg Triglav ligt nagenoeg in het hart van het nationale park, waar de rivieren de Soča en de Sava door stromen.
Aan de randen van het park ligt het Meer van Bohinj en het Meer van Bled. Het midden en noorden van het park zijn bergachtig, met de Triglav van 2864 meter als hoogste punt.

Dit wordt dus een uitermate gevarieerde rondrit.  Al bij de eerste stop aanschouwen jullie het meer van Bled.
Bovenop een 130 meter hoger gelegen rots staat het 16de-eeuwse kasteel van Bled en op het eiland te midden van het meer ontwaar je de 9de-eeuwse Maria-Hemelvaartskerk.

Iets verderop bevindt zich het grootste meer van Slovenië, namelijk het Meer van Bohinj met de nabijgelegen kerk van Johannes de Doper.  De fresco’s binnenin deze kerk zijn absoluut een bezoekje waard.

Vlakbij het bekende meer van Bled heeft Slovenië nog een topattractie: de Vintgar-Kloof. In de regio Gorenjska stroomt de rivier Radovna tussen steile hellingen van de Hom en de Bort. Die rivier heeft een kloof uitgesleten die wij nu kennen als de Vintgar Kloof.  Deze toeristische attractie is de volgende stop op de route.

In Kransjka Gora zwenken we af om dwars doorheen het Triglav nationaal park de 1611 meter hoge Vršič-pas te beklimmen met een 50-tal stevige haarspeldbochten voor de boeg.


Iets verderop start dan de afdaling langs de Soča-rivier en -kloof.   Deze rivier vormde het decor van enkele scenes uit de film ‘The chronicles of Narnia’ en ze vergezelt ons een heel eind tijdens de rit doorheen het natuurpark.

Zaterdag 31 augustus: Postonja-grotten en de Kroatische Kust (208 Km / 314 Km / 375 Km)

De langste rit van deze dag doorkruist het groene Kočevje en dan rijden jullie verder zuidwaarts tot aan de Kroatische kust in de buurt van Rijeka, in 2020 nog de Europese culturele hoofdstad.

Daarna gaat het terug richting Slovenië met een passage langs het Lokvarsko meer en het Kroatische Nationaal park Risnjak .

Een tussenstop wordt nog ingelast aan het natuurwonder van de grotten van Postojna met zowat 24 kilometer aan ondergrondse doorgangen, tunnels en gewelven.

En niet te missen hier is het tegen de rotsen aangebouwde kasteel van Predjama.

Zondag 01 september:  de natuur van Pannonisch Slovenië (255 Km / 285 Km / 327 Km)

De rit gaat oostwaarts naar een door velen minder gekend stukje Slovenië dat eertijds deel uitmaakte van de Romeinse Provincie Pannonia.

De 2 langste routes bereiken Celje, gelegen aan de rivier Savinja en omringd door beboste heuvelruggen.
Deze stad wordt gedomineerd door de Stari Grad (burcht) van de voormalige graven van Celje.

Verderop langs de Savinja-rivier ontmoet je Laško, gekend voor de Thermale centra en waar al sinds 1825 het Laško-bier wordt gebrouwen.

Maandag 02 september:  Nationaal Park Triglav en de grenspassen (258 Km / 307 Km)

De schoonheid van het natuurpark Triglav nodigt ons uit voor een tweede bezoek, nu aangevuld met enkele leuke bergpassen.

In de Soča-vallei ter hoogte van Bovec slaan we af richting Italië.

Om Italië te bereiken, overschrijden jullie eerst de Predil-pas en verderop deze rit staan nog de Oostenrijkse Wurzenpass en de Ljubelj-pas in de Karawanken-keten op het programma.

PS: we hebben ook nog een gevarieerde reserverit voorzien tot aan de kust van het Italiaanse Triëste.

Dinsdag 03 september: laatste dag

Kun je geen afscheid nemen van de mooie wegen en bergpassen dan is de ‘grenzenrit’ van ca. 120 Km lang het perfecte medicijn.

Ook een korte excursie naar de gezellige hoofdstad Ljubljana is mogelijk of nog een laatste keer genieten van het mooie hoteldomein, het kan allemaal…

De terugvlucht van Ljubljana naar Brussel-Zaventem stijgt op om 16:40u en landt rond 18:25u.  De luchthaventransfer pikt iedereen op aan het hotel ca. 14:30u.

Even voordien heb je de motor al klaar gezet aan de vrachtwagen zodat kan gestart worden met het laden van de motoren.
Deze zijn enkele dagen later terug beschikbaar in Boortmeerbeek.

Periode : woensdag 28 augustus tot dinsdag 03 september 2024 (6 nachten / 7 dagen)

Formule : 6 nachten in formule halfpension incl. dranken aan tafel

Vereiste Aantal : min. 10  – max. 30 motoren ( VOLZET )

Tarief * (op basis 2-persoonskamer) :

Détour de Luxe : € 1825 voor de piloot en € 1375 voor de duo (te verhogen met de eventuele kost van de verzekeringen)

Tip: klik op de link Détour de Luxe om te weten wat in de prijs is begrepen

Supplement single-kamer: 235 €

Na reservatie ontvangen jullie een bestelbon die de reservatie samenvat en waarop het bedrag van het voorschot en te betalen saldo vermeld staat.

We verwachten dat elke deelnemer beschikt over een verzekering reisbijstand en een verzekering reisannulatie. 
Beschikken jullie over een goede eigen verzekering dan is dat uiteraard prima.
Jullie kunnen deze polis ook afsluiten via ons aan gunstige tarieven:
– reisbijstand Ethias Privilege aan 4 €/motor/dag en 2 €/dag/persoon.
– annulatieverzekering Ethias aan 2,90 % op de reissom.

Andere mogelijke verzekering: afkoop van de voorziene vrijstelling transportverzekering (€ 375) van de motor = € 19 per motor

opmerking: op dit moment kunnen we nog geen reisbijstand aanbieden voor klanten gedomicilieerd buiten België (neem in dat geval met ons contact voor een oplossing).

Reis gerust met Détour: We hebben een polis reisgarantie afgesloten bij Ethias Verzekeringen onder polisnr. 45.413.013 .  Op deze manier zijn de door jullie betaalde reissommen en de reisuitvoering volledig gewaarborgd door deze verzekeringsmaatschappij.

Inbegrepen in de prijs ( formule Détour de Luxe ) :

 • vlucht H/T vanaf Brussel Nationale Luchthaven
 • de luchthaventransfers ter plaatse
 • verblijf in een zeer goed viersterren hotel (halfpension incl. dranken aan tafel)
 • parking of garage voor de motoren
 • vervoer van de motor, motorkledij en bagage heen/terug tot aan het hotel (vertrek vanuit Boortmeerbeek dichtbij Brussel)
 • all-risk transportverzekering inbegrepen tot 30.000 € nieuwwaarde per motor (vrijstelling € 375)
 • begeleiding op motor tijdens de reis
 • alle routes in .gpx  (elke dag keuze uit meerdere lengtes van route) + advies inzake gebruik motor-GPS en rijden in de bergen
 • reisroadbook met alle nuttige informatie voor het reisverloop
 • technische comfortservice beschikbaar aan het hotel ( meer info, klik hier )
 • BTW (uiteraard), plaatselijke toeristenbelasting en reisgarantieverzekering (= waarborg van de gestorte reissommen)

Wie meer wil weten over de diverse verzekeringen, de comfortservice, het rijtechnisch advies, de routes enz. : zie de rubriek FAQ

Onze algemene en bijzondere voorwaarden zijn toepasselijk. U kunt ze hier raadplegen.

* Bovenstaande tarieven en promoties zijn geldig voor reservaties op huidige datum.  Prijzen kunnen stijgen naarmate de vertrekdatum nadert.
  Boek tijdig, geniet de beste prijs en wees zeker van je beschikbare plaats!

 

Vragen?

nl_BENL
Détour nieuwsbrief

Détour nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons reisaanbod.

Prima, uw inschrijving is gelukt!