Marokko is een land dat terecht tot de verbeelding spreekt.

Het land is trots op zijn cultuur en geschiedenis.  De natuur is er overweldigend mooi.  Het land is in volle ontwikkeling en toch heb je soms het gevoel dat je 50 jaar terugkeert in de tijd.

Deze reis (met eigen motor) vangt aan in Zuid-Spanje,  in de buurt van  Malaga.  De motoren zijn daar al ter plaatse en jullie kunnen vertrekken naar het eerste hotel dichtbij de haven van Algeciras.  Dit is het uiterste zuiden van Spanje, slechts enkele kilometer verwijderd van het Afrikaanse vasteland.   

De volgende morgen nemen we samen de korte overzet van Algeciras naar Tanger, waar ons Marokkaans avontuur start.

We reizen door dit uitgestrekte land van Noord naar Zuid en terug,  dit tot de grens van de woestijn (ongeveer 3000 Km inclusief de ritten ter plaatse of meer als je altijd de langste route kiest).

We doorkruisen hiervoor het Rif-gebergte, de Midden-Atlas, de Hoge-Atlas en rijden meermaals over passen boven de 2000 meter hoog.

 

Deze reis naar het mooiste dat Marokko te bieden heeft, wordt zeer goed omkaderd:

 • Begeleiding en ondersteuning door 2 begeleiders van Détour.
 • omdat deze reis meer dan 2 weken duurt, bestaat de mogelijkheid om in één van de hotels waar we 2 dagen verblijven kledij te laten wassen. Bovendien wordt er bagagetransport tijdens de reis voorzien (1 zachte bagagetas per persoon – enkel op de ferry kan het zijn dat je die bij jou moet houden voor de grenscontrole; de bagagetas kan je dan voorbij de grens met Marokko terug meegeven met het bagagetransport).

We ontdekken de schoonheid van het ongerepte binnenland en de charme van de woestijn.  En maken kennis met de 4 prachtige Koningssteden: Fès, Meknès, Rabat en Marrakesh.

De laatste jaren werd flink geïnvesteerd in de weginfrastructuur.  Deze reis is perfect haalbaar voor een tourmotor (ook met duopassagier) gezien  we rijden over verharde wegen.

Deze reis gaat uit van een deelname met eigen motor (en dus niet met huurmotor ter plaatse).  In principe zijn alle motoren geschikt, omdat we rijden over gewone, verharde wegen.

Enkele dagen voor vertrek worden de motoren verwacht op onze centrale laadplaats te Boortmeerbeek.  Kort daarna vertrekt het motortransport richting Zuid-Spanje. 

Dit is het voorlopig programma, dat nog licht aangepast kan worden Zo kunnen bvb. rustdagen verplaatst worden i.f.v. de optimalisatie van het reisverloop. 

Dinsdag 01 april 2025: aankomst en verbindingsrit naar Algeciras (130 Km / 195 Km)

Aankomst op de luchthaven van Malaga vanuit Brussel-Zaventem* en transfer naar de plaats waar de motoren en de bagage zullen klaar staan.  

En waar jullie opgewacht worden door de begeleider(s) van Détour.

Afhankelijk van het aankomstuur kan nog een opwarmingsrit gemaakt worden doorheen de Sierra de Grazalema in Andalusië.  

 

De eerste overnachting is gepland in de buurt van Algeciras, zodat we de volgende morgen klaar staan voor de overzet naar Marokko.

 

Woensdag 02 april 2025 touren langs de Middellandse kustlijn tot aan de voet van het Rif-gebergte (220 / 264 Km)

We rijden enkele kilometers tot de haven van Algeciras om de overzet te nemen naar Marokko.

Eenmaal voorbij de grenscontrole rijden jullie tot in Tétouan.  Daar hebben jullie de kans om de Medina te bezoeken ofwel om nog een leuke rit te doen langs de mooie Middellandse Zee-kust en eventueel een stukje van het Rif-gebergte inrijden.

Donderdag 03 april: Rit naar de heilige stad Fès (257 Km / 324 Km )

Marokko is een bergland en dat zullen jullie vandaag ontdekken, want er staat al een eerste pas boven de 1200 m op het programma.

Wie kiest voor het langste traject moet het Rif-gebergte volledig oversteken om Fès te bereiken, één van de 4 Koningssteden van Marokko met een religieuze, intellectuele en artistieke traditie die ver teruggaat.

Ons hotel is gelegen dichtbij het centrum van de stad.  Neem je de kortste rit dan heb je nog tijd voor een kort bezoek aan het historisch centrum.

Vrijdag 04 aprillangs de Ziz-kloof tot de rand van de woestijn (341 Km)

Marokko is een groot land dus vandaag staat een flinke rit richting zuidoost op het programma, dit over vlotte wegen genietend van majestueuze landschappen.

We doorkruisen de Midden-Atlas en rijden dus langs Er-Rich, gelegen aan de diep ingesneden kloof van de rivier Ziz.

Het volgende verblijf ligt nog iets zuidelijker in de buurt van Erfoud.  Hier zal je kennis maken met het woestijnlandschap van de Sahara.

Zaterdag 05 april : rustdag en mogelijkheid tot kennismaking met de woestijn

Vandaag kan je even verpozen en genieten van de luxe van het hotel waar we verblijven.  Of een rit maken richting van Merzouga en Taouz of terug de Atlas in.
Merzouga is een dorp aan de rand van het Marokkaanse woestijnduingebied Erg Chebbi en staat bij vele reizigers op de ‘bucket-list’.
Vanuit het hotel kun je met jeeps een tocht maken door de woestijn, kameelrijden, zonsondergang aanschouwen enzovoort (deze uitstap wordt op aanvraag gereserveerd en is niet in de prijs begrepen).

Zondag 06 april: verbindingsrit naar Zagora (273 Km)

Tijdens deze  vlotte verbindingsrit ontdek je weer andere woestijnlandschappen, ditmaal meer stenen en rotsen en dit tot in Zagora.

Zagora is hier de laatste echte stad voor de woestijn begint en is gelegen aan de Drâa.
De rivier Drâa ontspringt in het Atlas-gebergte en trekt een 200 Km lange groene streep door het landschap en langs Zagora, alvorens ze in de buurt van M’hamid in het woestijnzand verdwijnt.
Snak je terug naar de zandwoestijn dan kan je kiezen om de rit te verlengen tot in M’Hamid, de laatste oase van de Draa-vallei.  Wens je  nog verder te rijden dan neem je best een kameel of een lichte crossmotor, want vanaf hier start opnieuw de woestijn.

Marokko Detour002

Maandag 07 april: over de Tizi n’ Tazazert-pas naar Boumalne-Dadès (205 Km / 320 Km)

Vandaag heb je de keuze uit een lange rit via Tineghir tot in de Todra-kloof  (of Todgha-kloof)  waarna je terug koers zet naar Boumalne-Dadès (gelegen langs  de Dadès-kloof )  Je kan ook gewoon de kortste route nemen tot in Boumalne-Dadès.

We starten de weg die parallel loopt met de vruchtbare Drâa-vallei met haar zee van palmbomen.

In beide gevallen overschrijden we eerst de Tizi n’Tazazert-pas gelegen op net geen 2300 meter hoogte.   Adembenemende uitzichten zijn hier onze beloning.


Bovengenoemde kloven van de Dadès en de Todra-rivier bevinden zich te midden van de kalkvlaktes van de Hoge Atlas.  Het landschap is schitterend inclusief met rotswoningen en (meestal droog of doorwaadbare) wadi’s .

In de Todra-kloof werden meerdere films gedraaid (waaronder Lawrence of Arabia weerom…).

De kortste route passeert niet in Tineghir en deTodra-kloof maar neemt een shortcut via ‘la vallée des oiseaux’.  

Verblijf in  Boulmane-Dadès, de ideale uitvalsbasis voor de verkenning van de Dadès-kloof.

Dinsdag 08 april: verkenning van de Dadès-kloof en verbindingsrit naar Ouarzazate (123 Km / 285 Km)

Je kan starten met de verdere ontdekking van de Dadès-kloof.  Dit is een rit heen/terug tot M’Semrir.  Als je nog verder rijdt, wordt de weg onverhard dus draai je hier best terug.  Op die manier kan je genieten van 2 verschillende invalshoeken op de kloof, waarbij wij persoonlijk de terugweg het mooist vinden.

Vervolgens rijden jullie in zuidwestelijke richting tot in Ouarzazate, een stad die beschikt over meerdere filmstudio’s.   Ouarzazate is het woestijnresort bij uitstek voor wie graag op ontdekking gaat, avonturiers en toeristen op zoek naar authenticiteit.

De stad ligt op het punt waar de valleien van de Drâa en de Dadès samenkomen.

Woensdag 09 april: van Ouarzazate via Aït-Ben-Haddou naar Marrakesh (197 Km / 202 Km)

Keuze uit 2 routes en beide passeren langs de Kasbah Aït-Ben-Haddou (Kasbah = een omwalde stad).  Dit fort van aarde en riet staat op de Unesco-werelderfgoedlijst en bestaat uit een warboel van steegjes en passages die tussen de fragiele huisjes van aarde doorlopen.
Deze plaats is zo uniek dat ze diende als opnamedecor voor meerdere films zoals Gladiator, Jewel of the Nile, Lawrence of Arabia, enz.

De snelste route naar onze bestemming Marrakesh verloopt langs de N9 over de volledige Tizi-n-Tichka pas, maar hierdoor mis je Aït-Ben-Haddou.

De langste route sluit iets verder terug aan op het mooiste stuk van de Tizi-n-Tichka pas. Eerst passeert ze langs Aït-Ben-Haddou en enkele andere kleinere kasbah’s, dit over een pittoreske weg binnendoor.

We komen niet te laat aan in Marrakesh, waardoor je ruim de tijd hebt om deze ‘Parel van het zuiden’ te verkennen. Marrakech vormt samen met Fès het historische hart van Marokko.  De  Medina van Marrakesh (of Marrakech) prijkt sinds 1985 op de Unesco werelderfgoedlijst.  Het is de grootste medina (medina = oude centrum van de stad nog omwald door stadsmuren) van de Maghreb en is een verzameling van kronkelstraatjes, pleintjes, fonteinen, tuinen met sinaasappelbomen. Je kunt die best te voet doorkruisen en een taxi nemen er naar toe. (vanuit het hotel vertrekt er op vaste uren ook een shuttle naar het centrum van Marrakesh)

Donderdag 10 april: rustdag of tourrit zuidwaarts van Marrakesh

Marrakesh is te mooi om er maar één nacht te verblijven, dus laten we jullie de keuze om nog een tourrit te maken zuidwaarts (die kan ingekort worden) of de ganse dag de stad verkennen.  Dankzij de shuttle aangeboden door het hotel bereiken jullie op korte tijd het centrum.  Uiteraard kan je ook ten allen tijde aan democratische prijzen een taxi nemen.

Vrijdag 11 april : verbindingsrit noordwestwaarts naar Rabat en de Atlantische kust (307 Km / 355 Km)

Stilaan rijden we terug noordwaarts met een passage langs Rabat, de politieke en administratieve hoofdstad van het land.  Tegelijk is dit één van de 4 Koningssteden van Marokko en Unesco-werelderfgoed.


Je kan kiezen voor de snelste weg zodat je vroeger aankomt in Rabat ofwel neem je de route binnendoor.

In Rabat heb je heel veel ‘highlights’ die elk op zich een bezoek waard zijn, zoals:
– Kasbah van de Oudaïa
– Necropolis van Chellah
– Medina van Rabat
– de stadsmuren uit de 12de eeuw
– de Hassantoren
– het mausoleum van Mohammed V
– ….

 Zaterdag 12 april: rit naar de Koningsstad Meknès (151 Km / 276 Km)

3 van de 4 Koningssteden hebben we al bezocht tijdens deze reis en daar voegen we nu Meknès aan toe, stad die dateert uit de 10de eeuw en de 5de grootste stad van Marokko.  Het historische centrum is weerom werelderfgoed en wordt omwald door 25 Km lange vestingmuren.

Meknès kan je snel bereiken over de hoofdweg.  Dit is aangewezen als je eerst nog wat wil genieten van de charme van Rabat of uitgebreider Meknès wenst te bezoeken.
Alternatief neem je het traject dat werd uitgestippeld kriskras over het tussenliggend middelgebergte. 

Zondag 13 april : verbindingsrit noordwaarts naar Asilah (227 Km)

Stilaan reizen we terug noordwaarts.  We rusten nog even uit in Asilah, een charmant en rustig kuststadje.
Hier kan je ook de zeer nette en goed onderhouden Medina bezoeken en de 15de-eeuwse Portugese vestingmuren.


Dit stadje heeft een rijk en bewogen verleden, gaande van een Romeinse kolonie tot een strategische haven beurtelings bezet door de Spanjaarden en Portugezen.

Maandag 14 april: overzet naar Spanje

Vanuit Asilah is de haven van Tanger-Port Med gemakkelijk bereikbaar.  We raden aan het drukke Tanger te omzeilen en de verbindingsrit te nemen over de autoweg (86 Km in totaal).
Als alles goed verloopt, staan we rond de middag terug op Spaanse bodem. 

Ofwel geniet je nog na met een alternatieve bochtige rit door Andalusië ofwel rij je over de autoweg naar het hotel in de buurt van Malaga luchthaven.
Op die manier kan je ook nog een bezoek brengen aan de stad Malaga zelf met haar vele bezienswaardigheden.

We zijn nog een laatste maal samen met de groep.  Deze avond of de volgende morgen worden de motoren geladen.

Dinsdag 15 april: terugreis

Afhankelijk van de vluchturen kun je nog even chillen in het hotel ofwel breng je nog een bezoek aan Malaga-stad.

Daarna brengt de shuttle iedereen naar de luchthaven voor de terugvlucht van Malaga naar Brussel.

Enkele dagen nadien worden de motoren terug verwacht te Boortmeerbeek.

_______________________________

Praktische modaliteiten:

Periode: 01 – 15 april 2025 (14 nachten / 15 dagen)

Formule:  verblijf in halfpension

Vereiste aantal deelnemers (piloot): Minimaal 12 motoren – max. 24 motoren  (VOLZET – je kan ook inschrijven op de wachtlijst, mail naar info@detour.be)

opmerking:
Er is bagagetransport tijdens de reis (volume beperkt tot één zachte bagagetas van max. 60 L per persoon)
De grensformaliteiten kunnen vereisen dat de bagage pas voor- en na de grensovergang in het volgvoertuig wordt geladen.
En dat je dus deze bagage zelf bij jou moet hebben tijdens de overzet en de grenscontrole.

Tarief*:

 • piloot € 3999 en duo € 3199 (op basis van 2-persoonskamer)
 • supplement éénpersoonskamer: € 699

Inschrijven bij voorkeur door gebruik te maken van het reservatieformulier of een mail te sturen naar info@detour.be. Voor meer info kan je ook bellen op +32 (0)16 414 850 of +32 473 895 063.

De reis wordt betaald in 3 schijven van telkenmale 1/3 van de prijs:
 • 1/3 bij inschrijving
 • 1/3 elf weken voor vertrek
 • 1/3 zes weken voor vertrek

Inbegrepen in de prijs:

 • vlucht heen en terug naar Malaga (Zuid-Spanje)
 • de luchthaventransfers ter plaatse
 • verblijf ter plaatse in formule halfpension (een mix van comfortabele en authentieke hotels)
 • vervoer van de motor, motorkledij en bagage naar Zuid-Spanje heen/terug (vertrek vanuit Boortmeerbeek dichtbij Brussel)
 • overzet Spanje-Marokko en terug van de motor en piloot/duo
 • bagagetransport tijdens de reis (volume beperkt tot één zachte bagagetas van max. 60 L)
  de grensformaliteiten kunnen vereisen dat de bagage pas voor- en na de grensovergang in het volgvoertuig wordt geladen
 • all-risk transportverzekering inbegrepen tot max. 30.000 € nieuwwaarde per motor (hogere verzekeringswaarde = supplement)
 • begeleiding op motor tijdens de reis en met bagagevoertuig
 • alle routes in .gpx + advies inzake gebruik motor-GPS
 • reisroadbook met alle nuttige informatie voor het reisverloop
 • kleine en eenvoudige technische ondersteuning beschikbaar aan het hotel en/of met de gids op motor
 • BTW (uiteraard), plaatselijke toeristenbelasting en reisgarantieverzekering

Onze algemene en bijzondere voorwaarden zijn toepasselijk. U kunt ze hier raadplegen.

We raden aan dat iedereen zou beschikken over een degelijke annulatieverzekering.
Omdat deze verzekering belangrijk is, kan die ook via ons gereserveerd worden aan slechts 2,90 % op de reissom. (polis via Ethias)

We verwachten dat elke deelnemer beschikt over een verzekering reisbijstand**.  Beschikken jullie over een eigen verzekering reisbijstand dan is dat prima.
Opgelet:
Veel polissen reisbijstand verlenen geen bijstand aan het voertuig in Marokko!  Dus ook niet met Europ Assistance, BMW Assistance, Ethias Assistance enz.
Daarom adviseren we inzake een betaalbare oplossing voor reisbijstand motor in Marokko en beschikken over een lijst van verzekeringsmaatschappijen die hier wel tussenkomst verlenen.
(oplossing enkel mogelijk voor klanten gedomicilieerd in België).
Een reisbijstand motor is verplicht tijdens deze reis.  Dit opdat pech onderweg snel kan worden opgelost met het minste hinder voor de andere reizigers.

Andere mogelijke verzekering: afkoop van de voorziene vrijstelling transportverzekering (€ 375) van de motor = € 19 per motor

** Wij doen zelf geen repatriëring van de motor of grote herstellingen onderweg; dit is werk voor professionele assistance bedrijven.

Wie meer wil weten over de diverse verzekeringen, de comfortservice, het rijtechnisch advies, de routes enz. : zie de rubriek FAQ

Wens je zelf te rijden tot de reisbestemming (bijna 4600 Km heen /terug vanaf Brussel naar Zuid-Spanje) dan is de korting hiervoor € 950 (piloot) en € 250 (duo).

Reis gerust met een reisprofessional:
Als reisorganisator zijn we verzekerd tegen financieel onvermogen bij het Garantiefonds Reizen (polis 2401.1628.00) en voor beroepsaansprakelijkheid bij MS Amlin Insurance SE (polis via VVR nr. LXX048659).

* Programma en tariefversie 17/02/2024
Prijzen zijn van toepassing op huidige datum bij reservatie via het online reservatieformulier.
Reserveer tijdig en geniet de beste tarieven met soms nog een leuke vroegboekkorting erbovenop!

 

Vragen?

nl_BENL
Détour nieuwsbrief

Détour nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons reisaanbod.

Prima, uw inschrijving is gelukt!