Een unieke motorreis langs enkele historische steden van Centraal-Spanje, doorheen prachtige natuurparken aangevuld met een stukje Noord-Portugal en haar indrukwekkende Douro-vallei.

Hou je van motorrijden weg van alle drukte?  Snuif je graag nog wat cultuur op en word je bekoord door de schoonheid van het Iberisch schiereiland?
Dan is deze motor-rondreis voor jou bestemd!

Tijdens deze motorreis zul je het authentieke Spanje ontdekken, want we maken kennis met 4 autonome Spaanse Regio’s:

– Extremadura: geboortestreek van vele beruchte conquistadores (veroveraars van Midden- en Zuid-Amerika) zoals bvb. Francisco Pizarro.

– Castilla-la-Mancha: het land van de ridder Don Quichot die de strijd aanbond tegen imaginaire ridders, eigenlijk waren het windmolens.

– Madrid (daar landen en vertrekken we en buiten de stad vinden we ook nog wat leuke stuurweggetjes..).

– Castillë en Leon: de grootste regio van Spanje (3 x zo groot als België) en het hart van het oude Spanje.  Hier bevinden zich meerdere prachtige cultuurhistorische steden zoals Salamanca, Segovia, Ávila, Valladolid, Zamora, León enz.

En omdat we toch ‘in de buurt’ zijn, nemen we nog een stuk Noord-Portugal erbij.  De Serra de Estrela met de hoogste berg van Portugal en de schoonheid van het natuurpark van de Douro-vallei op de grens van Spanje en Portugal zal je positief verrassen!

Dankzij het motortransport en het bagagetransport ter plaatse (inbegrepen bij de formule Détour de Luxe) reizen jullie ‘licht’ zonder volledige motorbepakking.  Het blijft mogelijk om zelf te rijden naar de bestemming (dus zonder motor- en bagagetransport, vluchten, transfers…) en dan voorzien we een aangepast tarief .

Laden motoren: enkele dagen voordien te Boortmeerbeek (regio Brussel).

Woensdag 06/09: aankomst op de luchthaven van Madrid-Barajas

We vliegen vanaf Zaventem rechtstreeks* op de Spaanse hoofdstad Madrid, in het hart van Spanje met aankomst rond het middaguur.  Een korte transfer brengt iedereen naar het hotel net buiten de drukte van deze grootstad.  We logeren in een stijlvol hotel*** gelegen aan de rand van het typisch Spaanse stadje Illescas, in de autonome regio Castilla-la-Mancha.

Alle motoren staan ondertussen vol ongeduld te wachten op hun baasjes, klaar voor de eerste opwarmingsrit doorheen de heuvelachtige omgeving.

* Heenvlucht vanuit Brussel Nationale Luchthaven
(op deze vlucht is de luchthaventransfer gebaseerd – wens je een andere vlucht te boeken dan kan dit ook overeen gekomen worden).

Wie last heeft van ‘motorkriebels’ kan al starten met de eerste route. Er zijn minstens 2 routes voorzien voor motor GPS met een lengte tussen 100 en 200 Km.

Ben je meer liefhebber van cultuur en geschiedenis?  De stad Toledo is slechts een half uurtje verwijderd en je kan van de gelegenheid gebruik maken om het centrum van Toledo te bezoeken.  Deze stad aan de oevers van de Taag-rivier beschikt over ontzettend veel monumenten die voluit het schitterende verleden weerspiegelen.

Deze avond genieten we samen van het aperitief en het avondmaal.   Een ideale gelegenheid om de medereizigers beter te leren kennen en afspraken te maken voor de volgende rit.

Donderdag 07/09: verbindingsrit langs de zuidkant van de Sierra de Gredos tot in Extremadura

We verlaten Castilla-la-Mancha en doorkruisen een mooi stukje van de Comunidad Madrid (Regio Madrid) en begeven ons richting van de Sierra de Gredos.    Het hoogste punt van de Sierra de Gredos is de Pico Almanzor en deze berg meet 2592 m hoog.

De bagage wordt ondertussen overgebracht zodat u zonder volle bepakking kunt genieten van de verbindingsrit.
opmerking: Tijdens de hele reis zal er keuze zijn uit meerdere lengtes van routes, naar ieders wens.

De bergketen Sierra de Gredos vormt de grens tussen de regio’s Castilla y León en Extremadura.   Tijdens onze reis zullen we deze bergketen enkele keren doorkruisen.  Telkenmale zullen we dit indrukwekkende natuurpark vanuit een andere invalshoek kunnen aanschouwen.
De Sierra de Gredos is uiteraard ook een fantastische plaats om motor te rijden…

Onderweg ontmoeten we de 50 Km lange vallei ‘Valle del Jerte’ die niet minder dan 1.5 miljoen kersenbomen telt!  De verbindingsrit eindigt in de Sierra de Gredos iets ten noorden van Plasencia (Extramadura) vlakbij de Valle del Ambroz (vallei van de Ambroz-rivier).

We verblijven 2 nachten (halfpension) in een charmehotel**** in de Valle de Ambroz  aan de zuidflank van de Sierra de Gredos.

Vrijdag 08/09:  Een stevige motorroute doorheen het natuurpark ‘Monfraguë’ tot Guadelupe

We verkennen vandaag een waardevol stuk natuur in Extremadura, namelijk het ‘Parque natural de Monfraguë’.    Natuurliefhebbers weten het wel: hier moet je zijn om de monniksgieren, zwarte ooievaars en keizerarenden te spotten.  Hier mondt de Rio Tiétar uit in de Taag en uiteraard hoort hier een imposant stuwmeer bij.

Het historisch centrum van de stad Plasencia zul je op de heenreis kunnen bezoeken, ‘s voormiddags als het nog rustiger is en iets minder warm.  Het oude versterkte centrum van Plasencia ligt op een heuvel in een bocht van de Rio Jerte.

De kilometervreters kunnen doorrijden tot Guadelupe, gelegen midden de gelijknamige bergketen Sierra de Guadelupe en ‘gezegend’ met een imposant 15de eeuws klooster met kantelen en torentjes.  Dit is niet het Franse eiland in de Caraïben 😊, maar Columbus heeft dit eiland in de Caraïben wel genoemd naar de stad Guadelupe in Extremadura.

Zaterdag 09/09  verbindingsrit richting Douro-vallei, op de grens van Portugal en Spanje

We rijden vandaag verder naar ons volgend verblijf vlakbij de Douro-rivier op de grens van Spanje en Portugal.

De volgende 2 nachten verblijven we in een viersterren-hotel aan de Portugese zijde van de Douro-rivier.

Eerst nog een passage langs Ciudad Rodrigo, een voormalige vestingstad vanwaar de toenmalige vijand Portugal werd in de gaten gehouden.  Achter de stevige stadspoorten ontdekken we een waardevol architecturaal erfgoed met een paleis, kerken, monumenten en oude militaire bouwwerken.
Hier is er nog geen massatoerisme, maar word je aangenaam verrast door enerzijds de de rust in de smalle straatjes en de gezellige drukte op de binnenpleinen en de terrassen van de vele bars en restaurants.

Zondag 10/09: Tourrit kriskras langs de ‘Internationale’ Douro-vallei

Onze verblijfplaats in Portugal vormt de perfecte uitvalsbasis voor de toerrit langs en doorheen het ‘Parque Natural do Douro Internacional’.

Hier vormt de Douro-rivier de grens tussen Spanje en Portugal.    De schoonheid van dit dunbevolkte natuurpark in combinatie met de leuke stuurweggetjes vormen de ingrediënten voor een geslaagde tourrit.

Maandag 11/09: verbindingsrit naar de omwalde stad Ávila

Vandaag verlaten we Portugal en overschrijden terug de Spaanse grens richting van één van de mooiste steden van de Spaanse regio Castilla y León.

Liefhebbers van de wielersport zullen Ávila wellicht kennen als één van de mythische aankomsten van de Ronde van Spanje (Vuelta).

De stad Ávila is terecht Unesco-werelderfgoed.  De stad wordt volledig omringd door een schitterende vestingmuur uit de 11de eeuw met niet minder dan 88 torens en 9 toegangspoorten.
Tegelijk is Ávila met haar hoogte van 1131 meter de hoogste provinciehoofdstad van Spanje.   De vele historische gebouwen in deze stad vormen een genot voor het oog en wie houdt van cultuur en geschiedenis komt hier helemaal aan zijn trekken.

Deze streek is ook gekend voor het lekkere rundsvlees, namelijk de ‘Chuletón de Ávila’.   Deze dieren worden gekweekt in de omliggende bergketens en het malse vlees is een plaatselijke specialiteit.

We verblijven 2 nachten in een boutique hotel**** gelegen binnen de omwalling van de stad zelf.  Op die manier kun je gemakkelijk te voet dit juweeltje van een historische stad ontdekken.

Dinsdag 12/09: Sierra de Guadarrama en Segovia

Vandaag staat er weer een prachtige motorrit op het programma.   We gaan noordoostwaarts via het indrukwekkende klooster ‘El Escorial’ en de ‘Valle de los Caïdos’ naar de Sierra de Guadarrama, de bergketen juist boven Madrid.

De Guadarrama heeft als hoogste piek de Peñalara (2428 meter hoog) en op de Col de Navacerrada liggen de twee ski-oorden van Madrid.

De Valle de los Caïdos herinnert ons aan de donkere dagen van de dictatuur onder generaal Franco.  Duizenden republikeinse gevangenen werden als dwangarbeiders ingezet om dit gigantisch monument te bouwen, een monument ter nagedachtenis van de de slachtoffers van de burgeroorlog.  Het is te zeggen…, de herdenking van de slachtoffers van de zijde van de overwinnaars van de Spaanse burgeroorlog….

Vanaf de Sierra de Guadarrama keren we terug via Segovia, de ommuurde stad die eveneens behoort tot het Unesco werelderfgoed.  Segovia is gekend voor het Romeinse aquaduct, het imposante Alcázar (kasteel), de oude binnenstad en zoveel meer…

Woensdag 13/09: verbindingsrit naar ons vertrekpunt in Castilla-la-Mancha

We verlaten Ávila en steken de oostelijke kant van de Sierra de Gredos over en genieten nog even van de landschappen van de Sierra de Gredos.

Via prachtige wegen rijden we verder naar het eerste hotel halverwege Toledo en Madrid.

Vanavond nog een laatste keer het avondmaal samen met de deelnemers aan deze reis.

Donderdag 14/09: terugreis

Helaas komt ook aan deze mooie motorreis een eind …  Deze morgen worden de motoren worden geladen op de vrachtwagen en ze vertrekken al huiswaarts.

Daarna wordt iedereen opgehaald voor de rechtstreekse transfer naar de luchthaven van Madrid en we nemen iets na de middag de vlucht naar Brussel-Zaventem.

Enkele dagen later worden de motoren terug verwacht te Boortmeerbeek en kun je ze op afspraak afhalen.

__________________________

Praktische modaliteiten:

Periode : 06/09 – 14/09/2023

Formule : 8 nachten / 9 dagen in formule halfpension.

Vereiste Aantal : min. 10 motoren (+ eventuele duorijd(st)ers)  / max. 20 motoren ( status: reis bevestigd )

Op aanvraag is latere aankomst/vroeger vertrek mogelijk, voor zover dit past in de reisplanning.

Prijs* (op basis 2-persoonskamer) :

Détour de Luxe : piloot € 2495 / duo € 1795 (te verhogen met de eventuele kost van de verzekeringen)

Tip: klik op de link Détour de Luxe om te weten wat in de prijs is begrepen

Supplement single-kamer: € 375

Vroegboekkorting € 125 p.p. bij reservaties ten laatste 30/04/2023.

Korting als je zelf wenst te rijden naar de bestemming (dus zonder motortransport, vlucht, luchthaventransfer):  € 800 voor de piloot en € 225 voor de duo

Na reservatie ontvangen jullie een bestelbon die de reservatie samenvat en waarop het bedrag van het voorschot en te betalen saldo vermeld staat.

We verwachten dat elke deelnemer beschikt over een verzekering reisbijstand en een verzekering reisannulatie. 
Beschikken jullie over een eigen verzekering dan is dat uiteraard prima.
Jullie kunnen deze polis ook afsluiten via ons aan gunstige tarieven:
– reisbijstand Ethias Privilege aan 4 €/motor/dag en 2 €/dag/persoon.
– annulatieverzekering Ethias aan 2,90 % op de reissom.

Andere mogelijke verzekering: afkoop van de voorziene vrijstelling transportverzekering (€ 375) van de motor = € 19 per motor

opmerking: op dit moment kunnen we nog geen reisbijstand aanbieden voor klanten gedomicilieerd buiten België (neem in dat geval met ons contact voor een oplossing).

Deze reis kan ingekort worden (voor zover de reisplanning dit toelaat):

 • 2 dagen minder: 180 euro korting
 • 1 dag minder: 90 euro korting

Wens je zelf te rijden naar de bestemming?  Vraag een aangepast tarief aan via mail op info@detour.be .

Reis gerust met Détour: We hebben een polis reisgarantie afgesloten bij Ethias Verzekeringen onder polisnr. 45.413.013 .  Op deze manier zijn de door jullie betaalde reissommen en de reisuitvoering volledig gewaarborgd door deze verzekeringsmaatschappij.

Wat als de reis niet kan doorgaan wegens Covid-19?
Zie alle informatie op deze link: https://detour.be/betaalde-voorschotten-en-reisannulaties-wegens-covid19/

Inbegrepen in de prijs :

 • vlucht heen en terug
 • de luchthaventransfers ter plaatse
 • verblijf in kwaliteitsvolle hotels en charmehotels (halfpension inclusief dranken aan tafel)
 • vervoer van de motor, motorkledij en bagage heen/terug (vertrek vanuit Boortmeerbeek dichtbij Brussel)
 • all-risk transportverzekering inbegrepen tot 30.000 € nieuwwaarde per motor (vrijstelling € 375)
 • mogelijkheid tot laten afhalen/terugbrengen bagage bij je thuis (max. 125 Km vanaf Boortmeerbeek en binnen de toegelaten volumes)
 • begeleiding van Détour tijdens de reis
 • alle routes in .gpx  + advies inzake gebruik motor-GPS
 • reisroadbook met alle nuttige informatie voor het reisverloop
 • bagagetransport tijdens de reis van hotel naar hotel
 • technische comfortservice beschikbaar aan het hotel
 • BTW (uiteraard), plaatselijke toeristenbelasting en reisgarantieverzekering

Wie meer wil weten over de diverse verzekeringen, de comfortservice, het rij-technisch advies, de routes enz. : zie de rubriek FAQ

Onze algemene en bijzondere voorwaarden zijn toepasselijk. U kunt ze hier raadplegen.

* Bovenstaande tarieven en promoties zijn geldig voor reservaties op huidige datum.  Prijzen kunnen stijgen naarmate de vertrekdatum nadert.
Boek tijdig, geniet de beste prijs en wees zeker van je beschikbare plaats!

Vragen?

Détour nieuwsbrief

Détour nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons reisaanbod.

Prima, uw inschrijving is gelukt!