Motorreis Levante- El Camino del Cid (29/10 – 06/11/2022)

Deze Détour-reis naar het meest zuidelijke kustgebied van de regio Valencia is ondertussen uitgegroeid tot een klassieker in ons aanbod.   Levante is de collectieve naam van de regio’s Valencia en Murcia, en dankzij het zachte klimaat vormt de streek een perfecte voor- en najaarsbestemming.

‘ El Camino del Cid  ‘  verwijst naar het traject dat de legendarische ridder ‘El Cid’  in de 11de eeuw aflegde in zijn strijd tegen de Moren die destijds over Valencia heersten.

De reis situeert zich in het zuidelijke deel van de Regio Valencia (1900 Km van Brussel) en we doorkruisen het mooie hinterland van de Costa Blanca, grofweg tussen de steden Alicante en Valencia.

De keuze voor deze streek ligt voor de hand. Het klimaat is er in het voor- en najaar aangenaam en op luttele kilometers van de kust verrijzen steile bergketens – de Pico d’Aitana is er met 1558 meter de hoogste berg.  Deze regio is niet toevallig de uitverkoren locatie voor fietsstages, en dus perfect om te motorrijden!

Grotere hoogtes hebben we niet nodig om volop te genieten van de in zeer goede staat verkerende, verkeersarme wegen, die stijgen, dalen en keren dat het een lieve lust is.

 

Deze streek is eeuwenlang onder Moors gezag gebleven, en de mix van de Christelijke en Moorse cultuur zorgt voor heel wat bezienswaardige monumenten. Het befaamde Guadelest en de historische stad Xátiva bijvoorbeeld, die allebei op één van onze routes liggen. De mooie steden Valencia, Altea, Elche en Alicante liggen allen op rij-afstand.

We kiezen zoals altijd voor een kwalitatief hotel met garage of parking voor de motoren.  Slechts 3 maal verplaatsen we ons van hotel tot hotel, en hierbij zorgen we voor het transport van de persoonlijke bagage.  Dat je de ritten niet met volle bepakking hoeft te rijden, is natuurlijk al even prettig!

Vanuit onze verblijfplaats vertrekken routes van 100 tot maximaal 350 km lang, doorheen de omliggende bergen.  De nabijheid van de Middellandse Zee zorgt voor een mild klimaat en draagt bij tot de gezellige sfeer.

 

Wie opteerde voor onze formule Détour de Luxe reist ‘licht’, zonder volledige motorbepakking.  Het blijft evenwel mogelijk om op eigen houtje naar de bestemming te reizen – dus zonder motortransport, vluchten, transfers…  Dan voorzien we een aangepast tarief (op aanvraag).

Noot: het laden van de motorfietsen gebeurt enkele dagen voordien te Boortmeerbeek (regio Brussel)

Lengte van de routes:
Er worden per tourrit meerdere lengtes voorzien en deze variëren grosso modo tussen 250 en 400 Km (dit varieert volgens de beschikbare tijd en de techniciteit van de routes zelf).

Zaterdag 29 oktober:

Aankomst rond 20 u op de luchthaven van Valencia vanuit Brussel Nationale Luchthaven.  Nadien volgt de rechtstreekse transfer naar het hotel ten zuiden van Valencia waar de motoren en de bagage al zijn toegekomen.
Iedereen kan dus het geliefde motorrijwiel en de bagage al in ontvangst nemen, inchecken en zich klaarmaken voor het avondmaal.  Een ideaal moment om alle deelnemers te leren kennen en de praktische zaken van de reis te bespreken.

(vertrek vanuit andere luchthaven kan aangevraagd worden, bvb. Eindhoven)

Zondag 30 oktober: verbindingsrit naar het meest zuidelijke hotel in Sax.

De volgende dag is alles al klaar om de eerste verbindingsrit te starten doorheen het natuurpark Muela de Cortes tot het volgende gezellige familiehotel ca. 40 Km vanaf Alicante het binnenland in.

De bagage wordt ondertussen overgebracht naar dit hotel.  De motoren kunnen bij aankomst veilig gestald worden in de garage van het hotel.

We verblijven 3 nachten in dit charmante hotel*** in formule halfpension (elke avond een ander menu).

maandag 31 oktober en dinsdag 01 november:

Sax is een klein stadje aan de voet van een imposant middeleeuws kasteel en is een zeer goede startplaats voor de motorroutes in alle windrichtingen.

Enkele kilometers om de banden op te warmen en dan kan de motorpret volop beginnen. De wegen zijn in zeer goede staat en technisch pittig met gemiddeld om de 100 meter een échte bocht!

De komende dagen staan heel wat natuurschoon en bezienswaardigheden op het programma, niet altijd zo bekend maar daarom niet minder interessant: 

 • Het imposante natuurpark Muela de Cortes;
 • Xixona, de stad van de Turrón (plaatselijke lekkernij te vergelijken met nougat);
 • Santuari de Font Roja (wie geen hoogtevrees heeft, mag rond het gebouw stappen dat boven de bergflank uitsteekt);
 • Grotten van Canelobres (de grot zelf ziet er uit als een kathedraal en van de buitenkant hebben we een prachtig zicht over de omgeving);
 • de vele pittoreseke stadjes met kastelen die ons herinneren aan El Cid Campeador (Middeleeuwse veldheer die streed tegen de Moren).

Elke dag staat met andere woorden garant voor heel veel motorplezier, waarna we ’s avonds gezellig nakaarten in de bar van het hotel.

woensdag 02 november:

Deze dag brengt een stevige en bochtige verbindingsrit jullie naar het hotel**** iets noordelijker waar we de volgende dagen zullen verblijven (Hotel Alahuar**** in Benimaurell).  De bagage wordt opnieuw door Détour naar het volgende hotel overgebracht.

We verblijven hier 3 nachten in formule halfpension.

donderdag 03 en vrijdag 04 november:

Vanuit dit hotel met prachtig zicht op de zee en de omliggende bergen vertrekken opnieuw de mooiste routes, in alle windrichtingen.

Onze verblijfplaats in Benimaurell is ideaal als startbasis voor routes richting: 

 • het kasteel en stuwmeer van Guadelest;
 • de vele omringende bergketens soms met uitzicht op de Middellandse Zee (Costa Blanca);
 • Xátiva (na een hele reeks haarspeldbochten bereiken we het mooie kasteel met subliem uitzicht over de wijde omgeving – ideale stop voor de middagpauze);

©Adrian Wojcik/123RF.COM

Zaterdag 05 november:

‘s Morgens kan de bagage terug meegegeven worden en deze vertrekt al terug noordwaarts richting hetzelfde hotel als bij aankomst in de buurt van Valencia.

De laatste motorroute leidt jullie via aangename en verkeersarme stuurweggetjes doorheen de Valenciaanse natuurpracht.

Een perfecte afsluiter voor deze prachtige motorreis.

De motoren worden deze avond of de volgende morgen geladen.  We genieten nog een gezellig avondmaal samen.

Zondag 06 november:

Luchthaventransfer naar Valencia airport en terugvlucht naar Brussel Nationale Luchthaven in de vroege namiddag.

Afhalen motoren: behoudens onverwachte vertraging staan de motoren terug ter beschikking te Boortmeerbeek enkele dagen later (waarschijnlijk vanaf woensdag af te halen).

_______________

Praktische modaliteiten:

Periode : 29 oktober tot 06 november 2022 (8 nachten/9 dagen)

Formule : 8 nachten halfpension

Vereiste Aantal : minimum 8 motoren  Deze reis is volzet!

Op aanvraag is latere aankomst/vroeger vertrek mogelijk voor zover dit het reisprogramma niet verstoort.

Prijs (op basis 2-persoonskamer – singlekamer op aanvraag) :

volgens reisaanbod Détour de Luxe :

 • € 2095 voor de piloot (met motor binnen standaardafmetingen)
 • € 1395 voor de duo
 • Supplement single-kamer: € 295
 

Deze reis kan ingekort worden:

 • min 2 dagen:  180 € korting
 • min 1 dag = 90 € korting

Inschrijven kan door gebruik te maken van het reservatieformulier op deze reispagina, een mail te sturen naar info@detour.be of te bellen op +32 (0)473 895 063 .
Daarna maken wij een bestelbon op die alle details van de reservatie herneemt en die het te betalen voorschot en saldo vermeldt.

Opmerking: Hou rekening met corona-maatregelen zowel bij vertrek als bij terugkeer. Mogelijk een negatieve PCR-test voor te leggen bij aankomst in Spanje en bij terugkeer in België kunnen ook testen opgelegd worden enzovoort.

No worries als de reis niet kan/mag doorgaan wegens Covid-19 problemen: Dit staat uitgelegd op de website: klik hier.

Actuele informatie omtrent de zones in Europa, zie de website : https://reopen.europa.eu/en

Inbegrepen in de prijs (samenvatting Détour de Luxe):

 • vlucht naar Valencia en terug
 • de luchthaventransfers ter plaatse
 • reis 9 dagen/8 nachten (halfpension)
 • verblijf in goede hotels (3, 4 of 5 sterren)
 • vervoer van de motor, motorkledij en bagage naar de bestemming en terug (vertrek vanuit Boortmeerbeek dichtbij Brussel)
 • all-risk transportverzekering gratis inbegrepen tot € 27.500 nieuwwaarde per motor
 • begeleiding op motor tijdens de reis
 • alle routes in .gpx + reisroadbook + advies inzake gebruik motor-GPS
 • bagagetransport tijdens de reis van hotel naar hotel (per deelnemer beperkt tot 1 extra motorpak en 2 zachte bagagetassen max. afmetingen 60 x 60 x 30 cm)
 • technische comfortservice (= klein werkmateriaal voor de motor) gratis ter beschikking aan het hotel (klik hier voor meer info) en pechondersteuning onderweg**
 • plaatselijke toeristenbelasting, BTW en reisgarantieverzekering

Tip: klik op de link Détour de Luxe om meer te weten omtrent ons reisaanbod.

We raden aan dat iedereen zou beschikken over een degelijke annulatieverzekering.
Omdat deze verzekering belangrijk is, kan die ook via ons gereserveerd worden aan slechts 2,90 % op de reissom. (polis via Ethias)

We verwachten dat elke deelnemer beschikt over een verzekering reisbijstand**.  Beschikken jullie over een eigen verzekering reisbijstand dan is dat prima.
Jullie kunnen deze polis ook afsluiten via ons: reisbijstand Ethias Privilege aan 4 €/motor/dag en 2 €/dag/persoon.

Andere mogelijke verzekering: afkoop van de voorziene vrijstelling transportverzekering (€ 375) van de motor = € 19 per motor

** Wij doen zelf geen repatriëring van de motor of grote herstellingen onderweg; dit is werk voor professionele assistance bedrijven. Bovendien is het in Spanje verplicht om bij defect/ongeval de assistance in te schakelen.  Minstens één begeleider heeft wel klein reparatiemateriaal mee op de motor en aan het hotel hebben we 2 materiaalkisten ter beschikking voor iets grotere reparaties.

Wie meer wil weten over de diverse verzekeringen, de comfortservice, het rijtechnisch advies, de routes enz. : zie de rubriek FAQ

Zelf rijden tot de reisbestemming (bijna 4000 Km heen /terug) kan uiteraard ook, en dan is het tarief op aanvraag.

Onze algemene en bijzondere voorwaarden zijn toepasselijk. Deze kan je hier raadplegen.

* Programmaversie 07.02.2022

 

Vragen?

Détour nieuwsbrief

Détour nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons reisaanbod.

Prima, uw inschrijving is gelukt!