Levante- El Camino del Cid

Deze Détour-reis naar het kustgebied van de regio Valencia is ondertussen uitgegroeid tot een klassieker in ons aanbod.   Levante is de collectieve naam van de regio’s Valencia en Murcia, en dankzij het zachte klimaat vormt de streek een perfecte voor- en najaarsbestemming.

‘ El Camino del Cid  ‘  verwijst naar het traject dat de legendarische ridder ‘El Cid’  in de 11de eeuw aflegde in zijn strijd tegen de Moren die destijds over Valencia heersten.

De reis situeert zich in het zuidelijke deel van de Regio Valencia en we doorkruisen het mooie hinterland van de Costa Blanca, grofweg tussen de steden Alicante en Valencia.

De keuze voor deze streek ligt voor de hand. Het klimaat is er in het voor- en najaar aangenaam en op luttele kilometers van de kust verrijzen steile bergketens – de Pico d’Aitana is er met 1558 meter de hoogste berg.  Deze regio is niet toevallig de uitverkoren locatie voor fietsstages, en dus perfect om te motorrijden!

Grotere hoogtes hebben we niet nodig om volop te genieten van de in zeer goede staat verkerende, verkeersarme wegen, die stijgen, dalen en keren dat het een lieve lust is.

 

Deze streek is eeuwenlang onder Moors gezag gebleven, en de mix van de Christelijke en Moorse cultuur zorgt voor heel wat bezienswaardige monumenten. Het befaamde Guadelest en de historische stad Xátiva bijvoorbeeld, die allebei op één van onze routes liggen. De mooie steden Valencia, Altea, Elche en Alicante liggen bovendien nooit veraf.

We kiezen zoals altijd voor een kwalitatief hotel met garage of parking voor de motoren.  Slechts 2 maal verplaatsen we ons van hotel tot hotel, en hierbij zorgen we voor het transport van de persoonlijke bagage.  Dat je de ritten niet met volle bepakking hoeft te rijden, is natuurlijk al even prettig!

Vanuit onze verblijfplaats vertrekken routes van 100 tot maximaal 350 km lang, doorheen de omliggende bergen.  De nabijheid van de Middellandse Zee zorgt voor een mild klimaat en draagt bij tot de gezellige sfeer.

 

Wie opteerde voor onze formule Détour de Luxe reist ‘licht’, zonder volledige motorbepakking.  Het blijft evenwel mogelijk om op eigen houtje naar de bestemming te reizen – dus zonder motortransport, vluchten, transfers…  Dan voorzien we een aangepast tarief (op aanvraag).

Noot: het laden van de motorfietsen gebeurt enkele dagen voordien te Boortmeerbeek (regio Brussel)

(reis definitief geannuleerd wegens verlenging reisbeperkingen in de Regio Valencia)

Woensdag 21 april:

Aankomst te Alicante ‘s morgens om 08:45 u met vlucht TUI FLY vanuit Brussel Nationale Luchthaven (vertrek vanuit andere luchthaven is ook mogelijk, bvb. Eindhoven). Op deze vlucht kan  bovenop de handbagage nog 20 Kg extra bagage worden ingecheckt.

De rechtstreekse transfer brengt iedereen naar een nabijgelegen restaurant met grote parking waar de motoren rond hetzelfde tijdstip zullen aankomen.

Gezien het vroege aankomstuur hebben we alvast een lekker ontbijt voorzien.  Er is ook een ruimte voorzien om zich om te kleden en klaar te maken voor de eerste motorrit in de omliggende bergen.

Op het einde van de rit (verschillende lengtes mogelijk van routes) komen we aan in Hotel Fuente de la Cura***, een gezellig familiehotel in SAX ongeveer 40 Km meer landinwaarts.

De bagage werd ondertussen al overgebracht naar het hotel.  De motoren kunnen veilig gestald worden in de garage van het hotel.

’s Avonds spreken we af in het restaurant van het hotel voor de welkomstdrank en het gezamenlijke avondmaal; een ideale gelegenheid om kennis te maken met de andere deelnemers en het verdere verloop van de reis bespreken.

verblijf: 3 nachten in hotel Fuente el Cura*** formule halfpension (elke avond een ander menu).

Donderdag 22 en vrijdag 23 april:

Sax is een klein stadje aan de voet van een imposant middeleeuws kasteel en is een zeer goede startplaats voor de motorroutes in alle windrichtingen.

Enkele kilometers om de banden op te warmen en dan kan de motorpret volop beginnen, met gemiddeld om de 100 meter een échte bocht!

De komende dagen staan heel wat natuurschoon en bezienswaardigheden op het programma, niet altijd zo bekend maar daarom niet minder interessant: 

 • Natuurpark Muela de Cortes;
 • Xixona, de stad van de Turrón (plaatselijke lekkernij te vergelijken met nougat);
 • Santuari de Font Roja (wie geen hoogtevrees heeft, mag rond het gebouw stappen dat boven de bergflank uitsteekt);
 • Grotten van Canelobres (de grot zelf ziet er uit als een kathedraal en van de buitenkant hebben we een prachtig zicht over de omgeving);
 • de vele pittoreseke stadjes met kastelen die ons herinneren aan El Cid Campeador (Middeleeuwse veldheer die streed tegen de Moren).

Elke dag staat met andere woorden garant voor heel veel motorplezier, waarna we ’s avonds gezellig nakaarten in de bar van het hotel.

Zaterdag 24 april:

Deze dag brengt een stevige en bochtige verbindingsrit jullie naar het hotel waar we de volgende dagen zullen verblijven (Hotel Alahuar**** te Benimaurell).  De bagage wordt opnieuw door Détour naar het volgende hotel overgebracht.

3 nachten zijn hier voorzien in Hotel Alahuar in formule halfpension.

Zondag 25 en maandag 26 april:

Vanuit dit hotel met prachtig zicht op de zee en de omliggende bergen vertrekken opnieuw de mooiste routes, in alle windrichtingen.

Onze verblijfplaats in Benimaurell is ideaal als startbasis voor routes richting: 

 • het kasteel en stuwmeer van Guadelest;
 • de vele omringende bergketens soms met uitzicht op de Middellandse Zee (Costa Blanca);
 • Xátiva (na een hele reeks haarspeldbochten bereiken we het mooie kasteel met subliem uitzicht over de wijde omgeving – ideale stop voor de middagpauze);

Dinsdag 27 april 2021 :

‘s Morgens kan de bagage terug meegegeven worden en deze vertrekt al richting Torrellano (dichtbij Alicante luchthaven).

De laatste motorroute leidt jullie via aangename stuurweggetjes terug naar dit stadje vlakbij de luchthaven van Alicante.

Een perfecte afsluiter voor deze prachtige motorreis.

De motoren worden deze avond geladen.  We voorzien nog een gezellig avondmaal in een plaatselijk restaurant in Torrellano.

Meerdere hotels blijven langer dicht door de Corona-crisis.  We hebben gelukkig nog een oplossing kunnen vinden op 850 meter van de laadplaats van de motoren.  We verblijven één nacht in Hostal La Posada in Torrellano centrum (een eenvoudig hostal maar met nette en voldoende ruime hotelkamers)

Woensdag 28 april 2021 :

Na het ontbijt (vanaf 07:00 u) brengt de luchthaventransfer iedereen om 07:30 u naar de luchthaven van Alicante.  Op deze vlucht kan opnieuw bovenop de handbagage nog 20 Kg extra bagage worden ingecheckt.

Terugvlucht voorzien met Tui Fly om 09:20 u naar Zaventem (andere luchthaven is mogelijk op aanvraag).

Afhalen motoren: behoudens onverwachte vertraging staan de motoren terug ter beschikking te Boortmeerbeek vanaf zaterdagmorgen.

_______________

Praktische modaliteiten:

Periode : 21 tot 28 april 2021 (7 nachten/8 dagen)

Formule : 7 nachten halfpension

Vereiste Aantal : minimum 8 deelnemers (reis definitief geannuleerd wegens verlenging reisbeperkingen in de Regio Valencia)

Op aanvraag is latere aankomst/vroeger vertrek mogelijk voor zover dit het reisprogramma niet verstoort.

Prijs (op basis 2-persoonskamer – singlekamer op aanvraag) :

volgens reisaanbod Détour de Luxe :

 • € 1979 voor de piloot en € 1279 voor de duo
 • Supplement single-kamer: € 295

Deze reis kan ingekort worden:

 • min 2 dagen:  180 € korting
 • min 1 dag = 90 € korting

Inschrijven kan door gebruik te maken van het reservatieformulier hierboven, een  mail te sturen naar info@detour.be of te bellen op +32 (0)473 895 063 .

Voordelige corona-crisis inschrijvingsregel vanaf 06/11/2020* :

* tot nader te bepalen datum

Het Covid-19 virus zorgt voor onzekere tijden qua reisplanning.  In het slechtste geval speelt het virus ons nog parten en kunnen we niet reizen op vertrekdatum.  Daarom hebben we tijdelijk*  een soepele regeling ingevoerd om in te schrijven voor een reis.

Bij reservatie vragen we een voorschot van slechts €150 per persoon.  (i.p.v. € 800 per piloot voor een reis Détour de Luxe)

Blijkt dat er nog altijd reisbeperkingen van kracht zijn op vertrekdatum (of er zijn te weinig inschrijvingen voor deze reis) storten we het voorschot onverwijld terug.   Anderzijds, als de reis met voldoende zekerheid zal kunnen doorgaan, vragen we het volgende voorschot en/of saldo op en mogen jullie al stilaan de valiezen klaarmaken om te vertrekken :-).

Meer informatie over de ‘corona’-inschrijvingsregel : lees meer

Inbegrepen in de prijs (samenvatting Détour de Luxe):

 • vlucht naar Alicante en terug
 • de luchthaventransfers ter plaatse
 • reis 8 dagen/7 nachten (halfpension)
 • vervoer van de motor, motorkledij en bagage naar de bestemming en terug (vertrek vanuit Boortmeerbeek dichtbij Brussel)
 • all-risk transportverzekering inbegrepen tot € 25.000 nieuwwaarde per motor
 • begeleiding op motor tijdens de reis
 • alle routes in .gpx + reisroadbook + advies inzake gebruik motor-GPS
 • bagagetransport tijdens de reis van hotel naar hotel (per deelnemer beperkt tot 1 extra motorpak en 2 zachte bagagetassen max. afmetingen 60 x 60 x 30 cm)
 • technische comfortservice beschikbaar aan het hotel
 • plaatselijke toeristenbelasting en reisgarantieverzekering

Tip: klik op de link Détour de Luxe om meer te weten omtrent ons reisaanbod.

We raden aan dat iedereen zou beschikken over een degelijke annulatieverzekering.  Omdat deze verzekering belangrijk is, kan die bijkomend gereserveerd worden aan slechts 2,90 % op de reissom.

Een verzekering reisbijstand is sterk aan te raden.  Wij voorzien zelf geen depannage onderweg; dit is werk voor professionele assistance bedrijven.

Beschik je niet over een eigen reisbijstandpolis kan via ons de Polis Ethias Privilege gereserveerd worden à 4 €/motor/dag en 2 €/dag/persoon.

Wie meer wil weten over de diverse verzekeringen, de comfortservice, het rijtechnisch advies, de routes enz. : zie de rubriek FAQ

Zelf rijden tot de reisbestemming (bijna 4000 Km heen /terug) kan uiteraard ook, en dan is het tarief op aanvraag.

Onze algemene en bijzondere voorwaarden zijn toepasselijk. Deze kan je hier raadplegen.

* Programmaversie 09/04/2021

 

Vragen?

Détour nieuwsbrief

Détour nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons reisaanbod.

Prima, uw inschrijving is gelukt!