Een diverse motorreis doorheen wellicht één van de mooiste streken van Spanje: het Cantabrisch gebergte.   Dit is een bergketen in Noord-Spanje die zich 300 Km lang uitstrekt van het meest westelijke deel van de Pyreneeën tot Galicië.

Hier vormen de Picos de Europa (letterlijk: de pieken van Europa) het hoogste gedeelte.  De hoogste top hier is de Torre de Cerredo (2648 m).  Indrukwekkend is dit gebergte, want het bevindt zich op slechts een 20-tal kilometer van de Atlantische kust.

De luchthaventransfer brengt ons na aankomst op de luchthaven van Bilbao naar een wijnhotel in de Rioja-streek.   De kleine regio La Rioja is een vruchtbare wijnstreek in Spanje, een soort Bourgondië in Spanje dat gekend is voor lekker eten en drinken.   Bovendien is de grensstreek met de regio’s Baskenland en Castilië en León bijzonder leuk om met de motor te bezoeken.

Na 2 dagen verblijf in de Rioja-streek is het tijd om het natuurpark Montaña Palentina en een stukje Picos de Europa (vanaf de zuidkant) te verkennen.  Nu zitten we al volop in het Cantabrisch gebergte.  We verblijven daarom in een hotel in de buurt van Cervera de la Pisuerga, ideale uitvalsbasis hiervoor.

Daarna reizen we westwaarts, langsheen de zuidelijke uitlopers van het Cantabrisch gebergte richting van de voormalige koninklijke stad León.  Deze stad werd de 1ste eeuw voor Christus gesticht door de Romeinen en was in de 10de eeuw de hoofdstad van het christelijke koninkrijk León.  Het centrum van deze stad heeft niet alleen veel historische monumenten, het is er vooral supergezellig om doorheen te kuieren of op een terrasje te vertoeven!

Vanuit León kunnen we nog meer westwaarts verkennen tot aan de grens met Galicië.  Op deze rit ontdekken we de rode pieken van Las Médulas (goudmijnen uit de Romeinse tijd), het micro-klimaat van El Bierzo en de diep ingesneden oevers en canyon van de Rio Sil (rio = rivier).
Een passage via Astorga, ook gesticht als vestigingsplaats van een Romeins Legioen, maakt de rit compleet.  Ook hier heeft de befaamde architect Gaudí een prachtig bouwwerk nagelaten (Palacio Episcopal).

Twee dagen later steken we de Cantabrische bergen over en rijden doorheen het natuurpark Sierra de Somiedo (verblijfplaats van de Cantabrische bruine beer) richting van de Atlantische kust. We bevinden ons nu aan de voet van de Picos de Europa en vlakbij de Cantabrische kust, klaar om de volgende dag deze ruwe bergstreek met onze stalen rossen te ‘beklimmen’.

De reis eindigt waar ze gestart is, in de wijnstreek La Rioja waar we een laatste nacht verblijven om de volgende dag terug huiswaarts te keren.

Dankzij hetgeen begrepen is in Détour de Luxe reizen we ‘licht’ zonder volledige motorbepakking.  Het blijft mogelijk om zelf te rijden naar de bestemming (dus zonder motortransport, vluchten, transfers…) en dan voorzien we een aangepast tarief .

Laden motoren: enkele dagen voordien te Boortmeerbeek (regio Brussel).

Dag 1: aankomst op de luchthaven van Bilbao

We vliegen rechtstreeks* op Bilbao gelegen in Noord-Spanje aan de Golf van Biskaje.

De luchthaventransfer brengt iedereen naar onze vertrekplaats in de Rioja-streek, gekend voor de goede wijnen.

We logeren de volgende 2 nachten immers in een stijlvol wijnhotel zodat we al onmiddellijk in de goede stemming komen.

Alle motoren staan daar vol ongeduld te wachten op hun baasjes, klaar voor de eerste opwarmingsrit doorheen de heuvelachtige omgeving waar de Ebro-rivier zich een weg door baant.

* Heenvlucht vanuit Brussel Nationale Luchthaven
(op deze vlucht is de luchthaventransfer gebaseerd – wens je een andere vlucht te boeken dan kan dit ook overeen gekomen worden).

Wie last heeft van ‘motorkriebels’ kan dus al starten met de eerste route. Er zijn minstens 2 routes voorzien voor motor GPS met een lengte tussen 100 en 200 Km.

Deze avond genieten we samen van het aperitief en het avondmaal, ofwel in het hotel zelf of in één van de gezellige stadjes in de buurt, zoals Laguardia of Labastida. Deze stadjes liggen in de Rioja Alavesa, en dat is eigenlijk nog een stukje Baskenland…

Een ideale gelegenheid om de medereizigers beter te leren kennen en afspraken te maken voor de volgende rit.

opmerking: Tijdens de hele reis zal er keuze zijn uit meerdere lengtes van routes, naar ieders wens.

Dag 2: Tourrit doorheen Baskenland, La Rioja en Navarra

De streek met de vele Bodega’s is een plezier om in rond te touren.  Deze rit zullen we naast La Rioja en Baskenland ook nog een stukje van Navarra ontdekken.

Alles staat hier letterlijk in het teken van de wijn.  La Rioja-wijn behoort immers tot de categorie Denominación de Origen Calificada, die in Spanje enkel wordt toegekend aan die wijn die een zeer hoog kwaliteitsniveau heeft bereikt.

Dag 3: Verbindingsrit naar de zuidelijke flanken van het Cantabrisch gebergte.

Het natuurpark Montaña Palentina en ook de zuidkant van het natuurpark Picos de Europa zijn de reis waard en daarom verblijven we ook nog één nacht in de buurt van Cervera de la Pisuerga.

Eén nacht verblijf in formule halfpension op een unieke locatie met zicht op de ongelooflijke mooie natuur.

Dag 4:  Verbindingsrit westwaarts naar León

Het Cantabrisch gebergte vormt de natuurlijke scheidingslijn tussen de grootste regio van Spanje (Castilla y León) en Baskenland, Asturias en Cantabria.   Tijdens onze verbindingsrit doorkruisen we de zuidelijke flanken van het gebergte en ontmoeten stuwmeren, woeste natuurpracht en pittoreske dorpen.

We stoppen in León, in de 10de eeuw de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk. Van hieruit werd de Reconquista (de herovering door de Christenen van Spanje op de Moren) verder gezet.  In deze supergezellige stad zullen we 2 dagen verblijven.  Heb je dus even geen zin om te touren dan zijn er hier voldoende leuke alternatieven.

opmerking: De bagage wordt bij elke verbindingsrit overgebracht zodat u licht en zonder volle bepakking kunt genieten van het bochtjes pikken.

Dag 5:  Tourrit naar de grens van Galicië

Dit wordt het meest westelijke traject van onze rit.  We ontdekken Las Médulas, via Ponferrada en de diep ingesneden oevers van de Rio Sil.

Las Médulas was ooit de belangrijkste goudmijn van het Romeinse rijk.  Het typische landschap is nu erkend als Unesco werelderfgoed.  Het spectaculaire landschap van Las Médulas is het gevolg van de Ruina Montium, een Romeinse mijntechniek die bestaat uit het doorboren van de berg en het erin laten doorlopen van grote hoeveelheden water, die de berg letterlijk deed instorten.  Het vele water dat hiervoor nodig was, kwam uit de Sierra de la Cabrera via een systeem van kanalen.

Ponferrada is de laatste grotere stad op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en wordt doorkruist door de rivier Sil, die majestueus haar weg baant door het ruige landschap.

Dag 6: Verbindingsrit naar Asturias en de voet van de Picos de Europa

We verlaten de sfeervolle stad León en steken het Cantabrisch gebergte over zodat we aankomen in Asturië.  Eerst nog een omweg via het Parque Natural de Somiedo, waarna we aankomen vlakbij de kust (Cantabrische Zee).

Onze overnachtingsplaats voor de volgende 2 dagen combineert dus de charme van de zeekust met de woeste schoonheid van de vlakbij gelegen Picos.

Dag 7: Tourrit ‘Picos de Europa’

Uiteraard staat vandaag een passentocht rond de Picos op het programma.  We rijden vandaag over 4 hooggelegen bergpassen en door de twee spectaculaire rivierkloven van de Yuso en de Sella en verder langs diverse uitzichtpunten met grandioze panorama’s als beloning.

Je kan vandaag ook kiezen voor het opsnuiven van de verfrissende zeelucht en een verkenning maken van de kuststreek.

Dag 8: Verbindingsrit terug naar de Rioja-streek

De laatste rit van de reis zorgt voor nog heel wat pittige motorkilometers.  We steken nu opnieuw het Cantabrisch gebergte over, passeren meer dan één stuwmeer langs de Ebro-rivier en na talloze bochten komen we aan op ons vertrekpunt in de Rioja-streek.

We overnachten nog éénmaal in deze wijnstreek aan de Ebro-rivier.

Dag 9: terugreis

Helaas komt ook aan deze mooie motorreis een eind …  Deze morgen worden de motoren geladen op de vrachtwagen en vertrekken daarna al huiswaarts.   Liefhebbers van de wijncultuur kunnen misschien nog een laatste bezoek brengen aan een plaatselijke bodega.

Daarna wordt iedereen opgehaald voor de rechtstreekse transfer naar de luchthaven van Bilbao.

Enkele dagen later worden de motoren terug verwacht te Boortmeerbeek en kun je ze op afspraak afhalen.

__________________________

Praktische modaliteiten:

Periode : 24/08 tot 01/09/2022

Formule : 8 nachten / 9 dagen in formule halfpension.

Vereiste Aantal : min. 8 motoren (+ eventuele duorijd(st)ers)

Op aanvraag is latere aankomst/vroeger vertrek mogelijk, voor zover dit past in de reisplanning.

Prijs* (op basis 2-persoonskamer) :

Détour de Luxe : prijs piloot € 2195 / duo € 1695 (1te verhogen met de eventuele kost van de verzekeringen)

Wij hanteren dus geen misleidende ‘vanaf … €‘ – prijzen.  Integendeel, op de hierboven vermelde prijs kan vroegboekkorting van toepassing zijn.

Tip: klik op de link Détour de Luxe om te weten wat in de prijs is begrepen

Supplement single-kamer: raming € 345

Vroegboekkorting  € 100 p.p. (reservaties ten laatste 28.02.2022)

Na reservatie ontvangen jullie een bestelbon die de reservatie samenvat en waarop het bedrag van het voorschot en te betalen saldo vermeld staat.

We verwachten dat elke deelnemer beschikt over een verzekering reisbijstand en een verzekering reisannulatie. 
Beschikken jullie over een goede eigen verzekering dan is dat uiteraard prima.
Jullie kunnen deze polis ook afsluiten via ons aan gunstige tarieven:
– reisbijstand Ethias Privilege aan 4 €/motor/dag en 2 €/dag/persoon.
– annulatieverzekering Ethias aan 2,90 % op de reissom.

Andere mogelijke verzekering: afkoop van de voorziene vrijstelling transportverzekering (€ 375) van de motor = € 19 per motor

opmerking: op dit moment kunnen we nog geen reisbijstand aanbieden voor klanten gedomicilieerd buiten België (neem in dat geval met ons contact voor een oplossing).

Deze reis kan ingekort worden (voor zover de reisplanning dit toelaat):

 • 2 dagen minder: 180 euro korting
 • 1 dag minder: 90 euro korting

Wens je zelf te rijden naar de bestemming?  Vraag een aangepast tarief aan via mail op info@detour.be .

Reis gerust met Détour: We hebben een polis reisgarantie afgesloten bij Ethias Verzekeringen onder polisnr. 45.413.013 .  Op deze manier zijn de door jullie betaalde reissommen en de reisuitvoering volledig gewaarborgd door deze verzekeringsmaatschappij.

Wat als de reis niet kan doorgaan wegens Covid-19?
Zie alle informatie op deze link: https://detour.be/betaalde-voorschotten-en-reisannulaties-wegens-covid19/

Inbegrepen in de prijs :

 • vlucht heen en terug
 • de luchthaventransfers ter plaatse
 • verblijf in kwaliteitsvolle hotels (halfpension)
 • vervoer van de motor, motorkledij en bagage heen/terug (vertrek vanuit Boortmeerbeek dichtbij Brussel)
 • all-risk transportverzekering inbegrepen tot 27.500 € nieuwwaarde per motor (vrijstelling € 375)
 • mogelijkheid tot laten afhalen/terugbrengen bagage bij je thuis (max. 125 Km vanaf Boortmeerbeek en binnen de toegelaten volumes)
 • begeleiding op motor tijdens de reis
 • alle routes in .gpx  + advies inzake gebruik motor-GPS
 • reisroadbook met alle nuttige informatie voor het reisverloop
 • bagagetransport tijdens de reis van hotel naar hotel
 • technische comfortservice beschikbaar aan het hotel
 • BTW (uiteraard), plaatselijke toeristenbelasting en reisgarantieverzekering

Wie meer wil weten over de diverse verzekeringen, de comfortservice, het rijtechnisch advies, de routes enz. : zie de rubriek FAQ

Onze algemene en bijzondere voorwaarden zijn toepasselijk. U kunt ze hier raadplegen.

* versie 22.01.2022

Vragen?

Détour nieuwsbrief

Détour nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons reisaanbod.

Prima, uw inschrijving is gelukt!